FAQ Wachtwoorden

Beheer wachtwoorden

We worden er allemaal wel een beetje gek van natuurlijk. Ken je al je wachtwoorden uit je hoofd? Dan heb je bovennatuurlijke gaven.

Gelukkig zijn er goede gereedschappen om het leven te veraangenamen. Hoewel, de spoeling is eigenlijk heel dun en zo komen we al snel uit op een programma met de naam KeePass.

Wat is KeePass?

KeePass is een programma om wachtwoorden, gebruikersnamen en andere gegevens op te slaan in een versleuteld bestand.

Dat wil zeggen dat je een hoofdwachtwoord nodig hebt om het bestand te raadplegen. Dus als je het bestand verliest is er niets aan de hand want het is nauwelijks te kraken. Dat betekent ook dat je het bestand makkelijk kan delen voor andere apparaten in een cloud-omgeving.

Wat is het verschil met een notitieboekje?

  • Je notitieboekje met wachtwoorden is te verliezen en niet beveiligd - tenzij je het in een kluis stopt.
  • KeePass maakt het beheer van wachtwoorden niet alleen makkelijk, je kunt ook snel naar favoriete webshops en inloggen zonder wachtwoorden. Met alles op papier lukt dat niet.

Hoe werkt het?

  • Ga naar http://keepass.info/, Links in menu "download" en installeer. Kijk goed in de lijst want er worden veel systemen ondersteund. Versie 1.x is eenvoudiger dan versie 2.x. Dat heeft nadelen maar het grote voordeel van versie 1.x is dat het op heel veel apparaten ondersteund wordt. Advies: Kies versie 1.x.

  • Na installatie ga je aan de gang. Je moet een nieuwe database maken (dit is dus niets meer dan een versleuteld bestand). Kies een sterk wachtwoord. Iets wat makkelijk te onthouden is. BoomTrouwjaarBloem, Huisdier1Huisdier2ennogwat, verzin maar iets, zolang het niet in een woordenboek staat en extra !@#$%, etc. is altijd goed. Tip: deel het wachtwoord met je kinderen, ouders, als je het kwijt bent dan heb je een dik probleem.

  • Nu krijg je een leeg bestand, zie ook de afbeelding met nummers. Met rechtermuisknop (RMK) kun je veel regelen. Dus links nieuwe groepen [1] (webshops, financiĆ«n, verzekeringen, computers, verzin het maar) en rechts ook met RMK nieuwe ingangen [2].
  • Je eerste record inbrengen... http://www.debestewebshop.nl/ is waar je van alles besteld. Kopieer het adres vanuit je browser, maak in KeePass een nieuwe ingang onder webshops [2] en plak zowel in "Title" als "URL" het adres [3]. Bij "Title" veeg je wat dingen weg zodat er debestewebshop.nl staat. Voeg je inlognaam toe [4] en druk op knop "Gen."[5] om een wachtwoord [7] te maken (en eventueel [6] om het te zien). Dat is alles [8]. Uiteraard kun je het wachtwoord vanuit KeePass plakken naar de webshop. Vergeet de database niet op te slaan (icoontje).

    keepass1.png

  • Nu wordt het leuk, je gaat je tweede bestelling doen bij www.debestewebshop.nl/. Je opent KeePass en dubbelklikt op de "URL" [1], voila, daar is de site. Die vraagt om inloggegevens, dubbelklik in KeePass op "User"[2]. De gebruikersnaam wordt nu een beperkt aantal seconden op het klembord opgeslagen, je gaat naar de site en doet Ctrl-v (of RMK, plakken) in het veld van de gebruiker. Wachtwoord: precies het zelfde verhaal, niks typen dus[3].

    keepass1b.png

Wachtwoorden kwijt?

Heel vervelend natuurlijk maar er zijn wel een aantal oplossingen om wachtwoorden te achterhalen.

Wachwoorden internet

Firefox houdt wachtwoorden bij. Het is op zich wel zo handig om bij de vraag of Firefox wachtwoorden moet onthouden 'Ja'te antwoorden. Verloren wachtwoorden zijn terug te halen:

Menu: Extra > Opties > tabblad Beveiliging > knop Opgeslagen wachtwoorden... > knop Wachtwoorden tonen > Zoeken (bijvoorbeeld een fragment goog als je het wachtwoord van je Google-account kwijt bent).

Wachtwoorden Windows

Soms kan het voorkomen dat je je eigen 'administrator' wachtwoord of dat een wachtwoord van een Windows-installatie kwijt is. In dat geval kan ophcrack live cd uitkomst bieden voor XP en Vista.

Oh! Ik ben ze echt kwijt

Het vereist wat handigheid maar wij kunnen een systeem hacken en toch vaak binnen korte tijd gegevens boven water halen. Neem contact op voor mogelijkheden. Het gaat dan niet alleen om wachtwoorden maar bijvoorbeeld ook productcodes, CD-keys, enzovoorts. Om dat alles te voorkomen is een goed wachtwoordensysteem met bijbehorende back-up wel zo fijn.

Deze wikisite wordt gesponsord en gehost door StringIT.

De teksten en media op deze site zijn zonder enige vorm van garantie beschikbaar onder de GNU Free Documentation License alsmede een Creative Commons-licentie van het type Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0.