Overzicht software

Met software koppel je bepaalde wensen aan oplossingen. Juist omdat er zoveel software is volgt hier een overzicht met bij voorkeur vrije software (open-source). Natuurlijk zijn er andere oplossingen mogelijk maar deze lijst heeft onze voorkeur en het voordeel dat de kosten meestal nihil zijn.

Het installeren en beheren van software is niet altijd even makkelijk. Er kunnen zich onmogelijk veel problemen voordoen en dan is het vaak een kwestie van zoeken naar die ene speld in de hooiberg. Zoekmachines zijn onontbeerlijk omdat je vaak niet de enige bent met "het probleem" en natuurlijk zetten we onze expertise graag in om tot een oplossing te komen. Daarnaast is er altijd de kans dat er simpelweg geen oplossing is, dat er naar alternatieven gezocht moet worden.

Deze bladzijde is bedoeld om op verschillende niveaus - van gebruiker tot power-user - aanknopingspunten te bieden.

Voorkeurslijst gebruikerssoftware

Goede software met een goede licentie is een waardevolle aanvulling en zelfs vervanging voor kostbare niet vrije software. Vrije software kenmerkt zich doordat het vrij te gebruiken is, weggegeven mag worden en veranderd mag worden. Zie eventueel de volgende link: http://www.fsf.org/about/what-is-free-software. Hierna volgt een overzicht met links en beschrijvingen van die alternatieven... Alle software op deze bladzijde is bij voorkeur vrije software met een goede licentie en zonder kosten te downloaden.

Office software, presentaties, tekstverwerken en rekenbladen

Groupware

SOGo

Moinmoin

MailMan

Internet-browsers

Accent privacy en functionaliteit

Accent snelheid en beperkte privacy

Accent anonimiteit

E-mail

E-mail-programma

Readers

PDF, e-books, etc.

Bitmaps

3D

Beeldbewerking

Bitmapbewerkingen

RAW's bewerken

Screendumps

Line art

3D

DTP

Bestandsbeheer

FTP

In- en uitpakken

Tabbladen

Alternatieven

Synchronisatie

Tree-mapping

Bestanden grafisch in kaart brengen, ideaal voor het opschonen van een harde schijf.

Bestands- en mapnamen

SVG-weergave

Zoeken

Opschonen

Gereedschappen

CD's, DVD's en images

Teksteditor

HTML-editor

Zie ook teksteditor...

PDF-editors

VNC

Diversen

Beveiliging

Anti malware

Zie ook BitBleach, Installatie_en_beheer#Opschonen.

Wachtwoorden

Truecrypt

Multimedia

Zie ook Multimedia voor hulp en meer software.

Virtualisatie

Middels virtialisatie is het mogelijk om bijvoorbeeld Windows te draaien in een apart scherm op Linux of OS-X. Dat is ontzettend handig om die speciale Windows-programma's te draaien die het anders niet doen op OS-X of Linux. Bovendien is het complete besturingssysteem teruggebracht tot één (erg groot) bestand wat je vervolgens op andere computers kan draaien en het is makkelijk te kopiëren (back-up). Er zijn verschillende virtualisatie-pakketten, op de internetservers draait bijvoorbeeld KVM, en het handigste is VirtualBox voor werkstations. Voorwaarde is dat de computer zelf voldoende RAM-geheugen heeft, evenals schijfruimte en een niet al te trage processor.

VirtualBox heeft een standaardondersteuning via de softwarepool van Ubuntu. Op het moment van schrijven kan ik stellen dat dit niet altijd de beste methode is helaas. Dit betekent dat VirtualBox handmatig bijgehouden moet worden. De procedure is als volgt:

Hierna zou een bestaande VM moeten werken, installeer eventueel een actuele versie van guest additions via http://download.virtualbox.org/virtualbox/ en check wat zaken die mogelijk niet lekker lopen. Wil je een nieuwe installatie van een besturingssysteem dan is het een kwestie van de aanwijzingen van VirtualBox opvolgen.

Stel dat je een Windowsinstallatie hebt voor de boekhouding en je wil de virtuele machine "boekhouding" automatisch starten tijdens de start van Linux, zorg dan voor een bestand beschrijving.desktop in map "/home/gebruikersnaam/.config/autostart" met uitvoerrechten (executable) voor de groep en eigenaar met de volgende inhoud:

[Desktop Entry]
Type=Application
Encoding=UTF-8
Name="VirtualBox "
Comment="Starts VM boekhouding"
Exec=/usr/bin/vboxsdl -vm "boekhouding" -fullscreen
Hidden=false
NoDisplay=false
Terminal=false

Windows in een virtuele machine kan aantrekkelijk zijn voor bijvoorbeeld gekloonde systemen waarbij één mastersysteem bijgehouden en uitgerold wordt. Denk aan systemen voor opleidingen of een sterk gestandaardiseerde werkomgeving. Windows zal echter altijd gaan klagen over de activatie en werken effectief onmogelijk maken. In zo'n geval is het ten eerste van belang dat de omgeving die Windows ziet gelijk is. Een virtuele machine met Windows die onder Linux draait ook onder Windows draaien levert dit soort problemen op omdat Windows ziet dat de hardware veranderd is, althans de software die de hardware nabootst is anders. Dit is iets om serieus rekening mee te houden. Een van de zaken die op orde moet zijn is dat de uuid van de machine gelijk is. Maak je een nieuwe machine, et cetera dan krijg je ook een andere uuid. De uuid is te manipuleren en staan vermeld in het .vbox-bestand van de desbetreffende machine. Het klonen van kleine hoeveelheden computers gaat het makkelijkst middels DD vanaf een Live-USB-stick met "CDrescue".:

DD staat ook bekend als data-destroyer (!!).

Een oplossing waarbij gastheer Linux wel netverbinding heeft maar gast Windows niet, terwijl Windows wel met Linux kan praten via het netwerk: In VM primaire adapter (1) uitschakelen (Instellingen → Netwerk → ...) Adapter 2 gekoppeld aan: Host-only adapter, naam vboxnet0. Hiervoor in VirtualBox (niet in VM) via menu, bestand → voorkeuren → netwerk toevoegen → host-only netwerken: vboxnet0.

Overzicht software (laatst bewerkt op 2016-06-23 16:04:37 door WiebeVanDerWorp)