Backup met Cwrsync

Deze informatie is bedoeld voor het maken van een backup van gegevens van een laptop of PC naar een USB-schijf. Het gaat uit van een oplossing op basis van cwRsync gecombineerd met batch-bestanden zoals gemaakt voor de Stichting Samenwerkende Musea Zuid-West Friesland (http://www.friesecultuur.nl). Het gebruikte script, cwRsync en Notepad++ hebben allemaal een General Public License waarmee het dus effectief vrije software is.

Een backup maken

Het is raadzaam om deze hele bladzijde door te lezen om in ieder geval globaal te begrijpen hoe de backup-procedure werkt.

Installatie en ondersteuning

Introductie

Er wordt gebruik gemaakt van rsync, een beproefd programma waar wereldwijd heel wat kritische bestanden mee synchroon gehouden worden. Daarmee is meteen een belangrijke eigenschap van rsync genoemd: rsync zorgt ervoor dat een databron synchroon gehouden wordt met een datadoel. Dat werkt van een locatie naar een andere locatie en het maakt daarbij niet uit of dit nu meerdere computers zijn die via het internet verbonden zijn of dat het - zoals in ons geval - gaat om een deel van een interne harde schijf naar een externe harde schijf.

Rsync is een Unix-programma waarmee het dus alleen op MacOSX en Unix en GNU/Linux draait. Voor Windows is er echter een aparte variant. Op http://en.wikipedia.org/wiki/Rsync staan diverse programma's op basis van rsync en in ons geval gaan we uit van cwRsync. Dit programma is een combinatie van rsync met Cygwin. Cygwin (http://www.cygwin.com/) emuleert Unix op een Windows-pc zodat rsync keurig zijn werk kan doen. Dit betekent dat een opgeleukte interface ontbreekt en dat de machine-specifieke backupprocedure in een speciaal voor jouw computer gemaakt batchbestand wordt geplaatst: dan kan er ook weinig misgaan. Een batchbestand is een relatief simpel programma dat de taak voor je uit gaat voeren.

cwRsync installeren

Notepad++ installeren

Notepad++ heb je nodig om het log-bestand te controleren en het configuratiebestand backuplijst.cmd te bewerken. Die is namelijk in Unix-formaat en daar snapt het simpele kladblok-programma niets van.

De backup-schijf installeren

Het backup-script installeren

Tot slot

Nu je zo ver bent en het hopelijk redelijk snapt kun je overwegen om de bestanden fckopie.cmd en fcsub.cmd eens te openen om te onderzoeken hoe het allemaal werkt, het is niet zo ingewikkeld als het lijkt :)

Zie eventueel verder http://ict.viaisn.nl/Rsync voor andere minimaal zo interessante toepassingen van rsync.

Backup met Cwrsync (laatst bewerkt op 2011-09-13 08:42:57 door WiebeVanDerWorp)